Zoeken op Munt-Online

Bent u op zoek naar een specifiek product? Zoek hieronder en wij controleren direct of wij het gewenste product in onze shop hebben.

Het Koning Willem-Alexander 0-eurobiljet - Het allereerste biljet met de Koning

Geboren op 27 april 1967 als oudste telg van Prinses Beatrix en Prins Claus woonde Willem-Alexander in zijn jeugd in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Hij ging er naar de Nieuwe Baarnsche School en later naar Het Baarnsch Lyceum. In 1981 verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De middelbare school vervolgde Willem-Alexander aldaar bij het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum. In september 1983 vervolgde hij zijn middelbare school opleiding in Wales waar hij een International Baccalaureate behaalde. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij van augustus 1985 tot januari 1987 bij de Koninklijke Marine. Daarna studeerde hij vanaf augustus 1987 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden.

In april 1990, op zijn 23ste verjaardag, werd hij benoemd tot adjudant van zijn moeder in buitengewone dienst. Tegelijkertijd werd hij bevorderd tot luitenant-ter-zee van buitengewone diensten, tweede categorie, van de Koninklijke Marine Reserve. In 1993 behaalde Willem-Alexander zijn doctoraalexamen geschiedenis.

Voorbereiding

Na het behalen van zijn bul begon zijn voorbereiding op het koningschap. Willem-Alexander volgde cursussen bij de Koninklijke Landmacht en begon zich meer in het openbare leven te profileren. Hij vervulde representatieve taken bij officiële evenementen en legde officiële bezoeken af.

Na zijn stage bij de luchtmacht hield de prins zich aanvankelijk bezig met de rechterlijke macht, het binnenlands bestuur en vanaf 1997 met het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast specialiseerde hij zich in het waterbeheer.

Na zijn studie in Wales behaalde Willem-Alexander zijn eerste vliegbrevet. Hij vervolgde zijn opleiding bij de KLM Flight Academy. Als piloot deed hij onder andere vrijwilligerswerk voor de African Medical Research and Education Foundation en Kenya Wildlife Service in 1989 en respectievelijk 1991.

Sporthart

In 1986 schaatste de kroonprins onder de schuilnaam W.A. van Buren de Elfstedentocht. De marathon van New York liep hij in 1992 uit.

In 1998 werd Willem-Alexander lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Bij zijn aanstelling werd vastgelegd dat hij zijn IOC-functie zou neerleggen op het moment dat hij koning werd. Binnen het IOC zette hij zich vooral in voor het stimuleren van sport in Afrika. Willem-Alexander is een warm pleitbezorger voor het houden van de Olympische Zomerspelen in Nederland.

Sinds 6 december 2001 is hij drager van het Officierskruis, omdat hij toen vijftien jaar als officier in dienst was van de koningin.

Verloving

Koningin Beatrix maakte op 30 maart 2001 tijdens een rechtstreekse televisie-uitzending de verloving bekend van haar zoon met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Het huwelijk van Willem-Alexander met Máxima werd op 2 februari 2002 in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage voltrokken door burgemeester Job Cohen van Amsterdam. De kerkelijke inzegening gebeurde in de Nieuwe Kerk.

Inhuldiging

Op 30 april 2013 volgde Koning Willem-Alexander zijn moeder op. Het was ook op die dag dat prins Willem-Alexander zijn taken neerlegde als militair. De Grondwet verbiedt namelijk dat militairen deel uitmaken van de regering, waarvan hij als koning het hoofd is. Op de dag van zijn inhuldiging als Koning der Nederlanden werd hem eervol ontslag verleend.

Bij zijn aantreden als koning legde Willem-Alexander de meeste van zijn officiële executieve functies neer. Hij wilde een "koning van iedereen" zijn. Daarbij hoorden, volgens hem, geen executieve functies. Hij bleef beschermheer van het Oranje Fonds, omdat dit voor hem de belangrijkste organisatie was voor zijn maatschappelijke activiteiten, evenals voor die van Máxima.

Dochters

Willem-Alexander kreeg met zijn vrouw Máxima drie dochters: Catharina Amalia in 2003 (de Prinses van Oranje), Alexia in 2005 en Ariane in 2007. Willem-Alexander woonde met zijn gezin in Villa Eikenhorst op Landgoed De Horsten in Wassenaar en Voorschoten, dat sinds november 2017 zijn eigendom is. Op 13 januari 2019 nam hij met zijn echtgenote en kinderen zijn intrek in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Een eigen biljet

Vanaf 2014 zijn euromunten met de afbeelding van de koning geslagen. De acht uitgiften hebben waarden van 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent en van 1 en 2 euro. Eerder dit jaar werden herdenkingseuro’s geslagen met een beeltenis van de koning met baard. Maar voor een echt Nederlands bankbiljet poseerde de koning nog nooit. Daarin is verandering gekomen. Het allereerste biljet met onze koning erop is geslagen. Het beeld toont zijn inhuldiging. En al is het geen wettelijk betaalmiddel, het biljet voldoet aan alle ECB eisen én is gedrukt op echt bankbiljetpapier.

0-eurobiljetten

De eerste 0-eurobiljetten – Zéro-Euro genaamd – werden in Frankrijk gedrukt. Ze voldeden direct al aan de officiële standaard van de Europese Centrale Bank (ECB), met alle veiligheidskenmerken zoals watermerken, reliëfs, serienummers en hologrammen. De bedenker van de biljetten is de Franse ondernemer Richard Faille, die eerder succes had met souvenirmunten. Het officiële Franse munthuis sloeg de munten, het kostte hem drie jaar om hiervoor toestemming te krijgen. Sindsdien verkocht hij meer dan 60 miljoen munten.

Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, volgden Frankrijk snel en maken sindsdien eigen 0-eurobiljetten.Zo biedt Munt-Online onder andere het 0-eurobiljet Market Garden Arnhem Bridge aan en in de Monarchs of the Netherlands (Vorsten van Nederland) – serie, de Koning Willem I, Koning Willem II, ‘Koning Willem III’, ‘Koningin Wilhelmina’, Keizer Napoleon Bonaparte en Koning Lodewijk Napoleon.

Andere 0-eurobiljetten, de meeste worden in souvenirwinkels verkocht voor 2 of 3 euro, zijn bijvoorbeeld de Dom van Keulen, de Londense Big Ben, de Eiffeltoren in Parijs, het Colosseum in Rome en het Brusselse Atomium.

Collectorsitem

De biljetten, die niet te gebruiken zijn als betaalmiddel, verschijnen meestal in een oplage van enkele duizenden. Vanwege de zeldzaamheid van de biljetten zijn ze snel weg. Zeker ook omdat ze begeerd worden door verzamelaars. Sommige 0-eurobiljetten worden zelfs voor honderden euro’s verhandeld. Zo wordt een 0-eurobiljet van de Duitse voetbalclub MSV Duisberg uit 2016 op eBay voor 600 euro aangeboden en voor het biljet met de Tsjechische Carl Gott uit 2019 wordt ruim 300 euro gevraagd. In Nederland is het duurste 0-eurobiljet die van de Grand Prix van Zandvoort. Omdat deze niet doorging, is nagenoeg de hele oplage vernietigd. De enkele biljetten die niet vernietigd zijn, worden voor ongeveer 90 euro verkocht.

Bronnen

Gebruikte bronnen voor het achtergrondverhaal bij het Koning Willem-Alexander 0-eurobiljet:
www.wikipedia.nl
www.koninklijkhuis.nl

Waarom Munt-Online

Niet tevreden, geld terug
Altijd vrijblijvend bestellen
Echtheid gegarandeerd
Achteraf betalen mogelijk
Betalen in 3 termijnen
30 dagen retourgarantie
Hoogste verzamelkwaliteit

ONZE ZEKERHEDEN

Niet tevreden, geld terug
Altijd vrijblijvend bestellen
Echtheid gegarandeerd
Achteraf betalen mogelijk
Betalen in 3 termijnen vanaf €100,-
Retourgarantie van 30 dagen
Hoogste verzamelkwaliteit

ONZE 5 POPULAIRSTE PRODUCTEN VAN VANDAAG

Betaalmethode iDeal Betaalmethode Riverty Afterpay Betaalmethode PayPal Betaalmethode In3 Verzendmethode PostNL Verzendmethode Packs Verzendmethode DHL SSL Beveiliging