Bent u op zoek naar een specifiek product? Zoek hieronder en wij controleren direct of wij het gewenste product in onze shop hebben.
Op 27 oktober 2024 start het jubileumjaar van Amsterdam 750 jaar. Het jubileumjaar zal eindigen op 27 oktober 2025, de daadwerkelijke 750ste verjaardag van Amsterdam. Ter gelegenheid van dit 750-jarig bestaan heeft de staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij besloten een speciale €5 herdenkingsmunt uit te geven bij de start van het jubileumjaar.
Hoewel zich al eerder boeren en vissers aan de oevers van de Amstel en het IJ hebben gevestigd, wordt de naam Aemstelledamme voor het eerst vermeld in een document van 27 oktober 1275, waarin graaf Floris V de bewoners van dit dorp tolvrijheid verleent.
Het dorp groeit snel dankzij de gunstige ligging aan zowel de rivier de Amstel als het IJ dat in die tijd rechtstreeks toegang geeft tot de zee.
In de 17e eeuw bloeit Amsterdam op tot een welvarende handelsstad, gedomineerd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Het is een periode van culturele bloei met kunstenaars als Rembrandt van Rijn en Ferdinand Bol die de stad op de kaart zetten.
Na politieke en economische ups en downs in de daaropvolgende eeuwen, beleeft Amsterdam opnieuw een bloeiperiode in de 19e eeuw. De industrialisatie brengt nieuwe welvaart.
Amsterdam kent ook donkere hoofdstukken waaronder de Tweede Wereldoorlog als de stad wordt bezet door nazi-Duitsland. Het wereldberoemde Anne Frank Huis herinnert aan deze tragische periode.
In de tweede helft van de 20ste eeuw groeit Amsterdam uit tot een centrum van tegencultuur en progressieve idealen. Het speelt een sleutelrol in de sociale revoluties van de jaren 60 en wordt een symbool van vrijheid en tolerantie.
Tegenwoordig is Amsterdam een bruisende, kosmopolitische stad die bekend staat om haar historische charme, culturele diversiteit en liberale sfeer. De grachten, musea als het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum en iconische locaties zoals de Dam maken Amsterdam een geliefde bestemming voor vele buitenlandse toeristen.
De nieuwe Amsterdamse jubileummunt past in een traditie. In het begin van 1975 bestond Amsterdam 700 jaar. Daarvoor werd een Florijn uitgebracht met op de voorzijde de tekst 1275 - 1975 MOKUM 700 FLORIJN met de Amsterdamse andreaskruizen. Op de keerzijde stond het wapen van Amsterdam. In Amsterdam kon men met deze Florijn betalen. De waarde werd destijds gesteld op twee kwartjes.